.

.

piątek, 31 maja 2019

Mokry maj

Dzisiaj ostatni dzień maja, więc można już podsumować ten miesiąc że był mokry i zimny. Ja do tej pory nie wywiesiłam skrzynek z pelargoniami na balkony bo jeszcze mówili o przymrozkach no i ten nieustannie padający deszcz który niszczy wszystko. 
Miejmy nadzieje że czerwiec będzie łaskawszy dla nas rolników. Wszystko jest opóźnione w kwitnieniu i sadzeniu.
Dzisiejsze zdjęcia pokazują że słonce potrzebne od zaraz.







Życzę dużo słońca 
Dana

poniedziałek, 6 maja 2019

Pierwsza Komunia

W  naszym  gospodarstwie Pierwsza Komunia już za nami.  
Starałam się bardzo, aby ten dzień został dobrze zapamiętany. 
Kilka zdjęć z udekorowanego pokoju.







Pozdrawiam 
Dana

czwartek, 2 maja 2019

Pokrzywowy zawrót głowy ;-)

Majówka w pełni. 
Pogoda zrobiła się super chociaż  trochę wieje wiatr , ale to odpoczywającym u mnie w gospodarstwie nie przeszkadza. 
Jak dla mnie maj to najpiękniejszy miesiąc w roku. Zieleń jest soczysta i robi się kolorowo w ogrodzie. 
Teraz to najlepszy czas na zbiór i konsumpcję pokrzywy. Jak mogę to przerabiam to zielsko ;-))  Suszę, mrożę no i na surowo do surówek i twarogu.
Muffinki pokrzywowe często goszczą na Ściborówkowym stole, herbatkę piję na okrągło jest pyszna!!! A dzisiaj oprócz pierogów ruskich lepiłam też z pokrzywą. Polecam spróbować.  
Smak oryginalny.  



Muffinki są pyszne. Polecam spróbować 



 Przepis znalazłam w książce  Małgorzaty Kalemby Drożdż  ,,PYSZNE CHWASTY ,,

Podaję przepis dla chętnych 

Składniki suche

1/2 kubka umytych sparzonych, posiekanych  pokrzyw  (osuszone muszą być )
1 1/2 kubka mąki 
1/2 kubka brązowego cukru 
szczypta soki morskiej
1 łyżka karobu lub kakao 
1 łyżeczka sody oczyszczonej 

składniki mokre

 1/3 kubka  oleju
1 1/2 łyżeczki octu balsamicznego 
1 łyżeczka  ekstraktu waniliowego
1 kubek mleka 

dekoracja 

Umyte sparzone listki młodych pokrzyw.

WYKONANIE 

Suche składniki wymieszać, wlać składniki mokre i szybko połączyć . Przełożyć do foremek i piec około 20 minut w temperaturze  175 stopni C,  aż patyczek wbity do ciastka będzie suchy.
Polecam są  naprawdę pyszne.
A jeśli ktoś chce spróbować moich  muffinek ;-) to zapraszam na wakacje pod mój dach. Te i inne oryginalne  ciastka często goszczą u mnie na stole.
Pozdrawiam 
Danka

Odwiedź także: