Kilka okazów dostałam od zaprzyjaźnionego hodowcy dyń ;-) kilka mam swoich i tak oto
w Ściborówce powstały dekoracje przed domem i pyszne dania w kuchni.
Z dyni można robić cuda. Przepisów jest setki w internecie, a ja znalazłam w moim zeszycie stary przepis na zupę i pyszne ciasto.
Zupa krem wyszła pyszna dla chętnych podaję przepis.
1 dynia ok. 800 g ( najlepsza jest Hokkaido) kilka ziemniaków 3-4szt.
400ml bulionu warzywnego
6 plasterków boczku (podsmażyłam na patelni )
10 g masła
1 cebula
1 por
śmietana i przyprawy jak: pieprz sól, czosnek, kurkuma i ja jeszcze dodałam trochę cary (smak oczywiście według własnych gustów)
Dodatkiem są grzanki i pestki dyni prażone na suchej patelni.
1. miąższ z dyni kroimy na małe kawałki i gotujemy z ziemniakami w bulionie aż zmiękną.
2. boczek w plasterkach podsmażamy na maśle aż będzie chrupiący.
3 Na tłuszczu podsmażamy cebulę i pora.
Na końcu wszystko to łączymy i miksujemy .
na końcu dodajemy śmietany.
Mamy sezon dyniowy więc korzystajmy z tego kiedy jest świeża i najlepsza.
Upiekłam też ciasto z dyni i migdałów.
A to już moje dekoracje przed domem ;-)
Życzę smacznych doznań kulinarnych i dużo słońca !
Dana