.

.

wtorek, 26 grudnia 2017

Boże Narodzenie w Ściborówce

Boże Narodzenie  w tym roku też jest bez śniegu ;-(  ale to nie wpływa na świąteczny nastrój panujący u mnie w domu. Czerwień jak co roku jest kolorem przewodnim w tym okresie no i oczywiście bolesławiecka ceramika którą kocham ;-) 

 Przygotowania do popołudniowej kawy i herbaty.;-) 
Choineczkę z piernika dostałam w prezencie - Basiu dziękuję !




Tegoroczna choinka 







Życzę miłego świętowania 
Dana

poniedziałek, 25 grudnia 2017

WESOŁYCH ŚWIĄT

Zdrowych i pogodnych a przede wszystkim spokojnych 
Świąt Bożego Narodzenia
 oraz 
spełnienia marzeń w Nowym Roku
 
 

czwartek, 21 grudnia 2017

Pierniki


Witam serdecznie !
Do świąt zostało niewiele czasu więc w każdym domu praca wre. Tak jest też i u mnie ;-))
 Ze świątecznej  listy którą zrobiłam jakiś czas temu i która została powieszona w kuchni  znikają zapisane zadania ;-)))
W poniedziałek znikł piernik staropolski który już leżakuje przełożony masami, a dzisiaj pierniczki.
W tym roku postanowiłam zrobić też z witrażem.
Efekt oceńcie sami ;-)




















Teraz trafią do metalowych pudełek i szklanych słoi aby zmiękły i były pysznym dodatkiem do świątecznej kawy.
Pozdrawiam 
Danka 

poniedziałek, 4 grudnia 2017

Na całej połaci śnieg ;-)

Witam w ten piękny zimowy poniedziałek. Wreszcie  jest śnieg z czego cieszą się dzieci i niektórzy dorośli ;-)
Mój ogród okrył się puchową pierzynką i  zasnął na kilka miesięcy. Ale nawet teraz ogród wygląda pięknie i bajkowo . 

0
 
A tu już moje wczorajsze popołudnie . Ciasteczka cynamonowe super się przechowuje w takich słojach .     

Zbliża się czas pieczenia pierniczków. 
Podaję przepis z którego ja co roku piekę moje ciasteczka.

PIERNICZKI MIODOWE

75 g margaryny
250 g miodu ( prawdziwego)
125 g cukru
1 opakowanie przyprawy do pierników
500 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
Przygotowanie
W rondlu stopić margarynę, miód i cukier. Przestudzoną masę wlać do miski.
Mąkę z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do pierników dodać wraz z jajkiem do masy miodowej.
Zagniecione ciasto pozostawić pod przykryciem na 1 -2 godziny.
Z rozwałkowanego  na grubość 0,5 cm ciasta wycinać pierniczki.
Piec w rozgrzanym piekarniku  do 180 stopni na odpowiedni kolor  ( ja ciągle zaglądam aby się nie spiekły)
Z podanych składników wychodzi 50 - 60 pierniczków

Życzę miłego tygodnia
Danka 

Odwiedź także: