Witam serdecznie .
Dzisiaj chciałam się podzielić przepisem na pyszne pierogi z pokrzywą i polecić książki pewnej Pani. W ostatnim czasie pierogi robię dość często. Goście którzy odpoczywają w moich skromnych progach bardzo lubią mączne pyszności i dlatego serwuję je na obiad.
Moje gospodarstwo jest położone w czystym rejonie, nie mam blisko drogi gdzie zanieczyszczenie byłoby problemem. Dlatego pozwalam sobie na jedzenie pewnych chwastów i kwiatów które spotykam w ogrodzie, bo wiem że nie ma w nich szkodliwych związków.
Pierogi z pokrzywą robię jako dodatek do innych pierogów (proszę się nie bać ;-)))) chcę aby każdy mógł spróbować jeśli ma ochotę!
Przepis bardzo łatwy
Pokrzywę (duży bukiet ) młode roślinki najlepsze !!!
myję starannie a później sparzam wrzątkiem.
Mieszam z białym serem, zeszkloną cebulką i czosnkiem (według uznania). To wszystko mielę w maszynce do mięsa na bardzo drobnych oczkach ( pokrzywa ma włókna które w blenderze nie chcą się zmiksować)
Takim farszem napełniam pierogi i wrzucam na osolony wrzątek. Pychotka ;-)
Kilka dni temu kupiłam książkę Małgorzaty Kalemby Drożdż "Jadalne Kwiaty " -podaje też BLOG . Mam wszystkie wydania książek tej Pani i polecam osobom które chcą spróbować ciastek z płatkami kwiatów albo schabu z lawendą;-)
Mam duży ogród więc u mnie nie zabraknie kwiatów ani chwastów.
Kilka zdjęć z czerwcowego ogrodu.
A na koniec moja piękna biała piwonia. Kupiłam tę odmianę dwa lata temu, a w tym roku pięknie rozkwita a do tego cudnie pachnie.
Pozdrawiam
Danka
Chylę czoła przed wszystkimi co lepią pierogi :) nie mam cierpliwości do tego:( Książkę też mam;)Danusiu jak zawsze wzbudzasz we mnie podziw i zazdrość- ale tę pozytywną :)zdjęciami swego ogrodu
OdpowiedzUsuńCudowny ogród.a ja myślalam że pierogi sa z pokrzywa ,kaszą jaglaną i serem, tak sobie skojarzyłam ze zdjęcia na fc.
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi ,ostatnio lepiłam z kaszy gryczanej,sera i mięty.
pozdrawiam
Bardzo ciekawy pomysł z tą pokrzywą,a czy farsz doprawiamy tak jak ruskie na pikantnie?Podziwiam blog,jestem uzależnionym fanem Ściborówki i wciąż podglądam.Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńPiękny ogród. Jak zawsze u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł z tymi pierogami.
Danuś, jak pięknie! A pierogi z pokrzywą zrobię na pewno. teraz jestem na etapie gnojówki z pokrzywy i lawenda po prostu oszalała, tak jak jaśmin. polecam.
OdpowiedzUsuńSmakowite i pięknie podane :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
nie jadłam ale może spróbuję je zrobić...
OdpowiedzUsuńśliczne kwiaty; do pozazdroszczenia Danusiu :)
Такі смачні галушки! Такі чудові квіти!
OdpowiedzUsuń