Pogoda zrobiła się super chociaż trochę wieje wiatr , ale to odpoczywającym u mnie w gospodarstwie nie przeszkadza.
Jak dla mnie maj to najpiękniejszy miesiąc w roku. Zieleń jest soczysta i robi się kolorowo w ogrodzie.
Teraz to najlepszy czas na zbiór i konsumpcję pokrzywy. Jak mogę to przerabiam to zielsko ;-)) Suszę, mrożę no i na surowo do surówek i twarogu.
Muffinki pokrzywowe często goszczą na Ściborówkowym stole, herbatkę piję na okrągło jest pyszna!!! A dzisiaj oprócz pierogów ruskich lepiłam też z pokrzywą. Polecam spróbować.
Smak oryginalny.
Muffinki są pyszne. Polecam spróbować
Przepis znalazłam w książce Małgorzaty Kalemby Drożdż ,,PYSZNE CHWASTY ,,
Podaję przepis dla chętnych
Składniki suche
1/2 kubka umytych sparzonych, posiekanych pokrzyw (osuszone muszą być )
1 1/2 kubka mąki
1/2 kubka brązowego cukru
szczypta soki morskiej
1 łyżka karobu lub kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
składniki mokre
1/3 kubka oleju
1 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 kubek mleka
dekoracja
Umyte sparzone listki młodych pokrzyw.
WYKONANIE
Suche składniki wymieszać, wlać składniki mokre i szybko połączyć . Przełożyć do foremek i piec około 20 minut w temperaturze 175 stopni C, aż patyczek wbity do ciastka będzie suchy.
Polecam są naprawdę pyszne.
A jeśli ktoś chce spróbować moich muffinek ;-) to zapraszam na wakacje pod mój dach. Te i inne oryginalne ciastka często goszczą u mnie na stole.
Pozdrawiam
Danka
Pokrzywowe muffinki. Ale czad! Dziękuję za przepis. Wypróbuję.
OdpowiedzUsuńJak dotąd jadłam tylko zupę z pokrzywy i dodałam ją do koktajlu :))no i herbatka oczywiście:))mufinkami mnie zaintrygowałaś:))pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMnie z kolei oczarowały pierogi, bo jak to tak? Pierogi z pokrzywą? Zaraz szukam przepisu. Muszę spróbować
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:-)
Pierogi wyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)