.

.

niedziela, 22 marca 2015

Babka Cytrusowa

Już za dwa tygodnie WIELKANOC. 
Czas biegnie bardzo szybko dlatego już powolutku zaczynam przygotowania do świąt. Próbuje nowych  przepisów na ciasta i mięsa, aby nie być niemile zaskoczona smakiem lub wyglądem;-) ciasta  lub dania obiadowego. 
Dzisiaj piekłam po raz pierwszy babkę Cytrusową .
Przepis znalazłam w czasopiśmie Claudia z 2012 roku. 
Składniki na  babkę wydały mi się  proste  i ciekawe dlatego postanowiłam ją upiec.



Dla chętnych spróbowania podaję przepis.

CIASTO 

200 g mąki ziemniaczanej
100g mąki pszennej
200 g cukru
250 g margaryny -najlepiej Kasi
4 jaja 
1,5 łyzeczki proszku do pieczenia 
skórka otarta z cytryny,limonki i małej pomarańczy

WYKONANIE

Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i skórkami z owoców.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę (ok 5 min), następnie  dodajemy margarynę, ubijamy kolejne 2 min, po czym stopniowo dodajemy po łyżce mąki. Miksujemy do chwili, aż ciasto będzie jednolite. 
Keksówkę ( ja wykorzystałam formę na babkę ) natłuszczamy i przekładamy do niej ciasto.
Pieczemy 45 -55 minut w piekarniku nagrzanym 180stopni. 
(ja zaczynałam od niższej temperatury )
Przepis naprawdę dobry i warty  polecenia.
  
Powolutku dom nabiera już wiosennych barw i kolorów. 
Wielkanocny u mnie   w tym roku będzie w kolorze zielonym. Na stole oczywiście będzie królowała ceramika z Bolesławca.;-)
 Oby tylko pogoda dopisała.
Całuje
 Dana



32 komentarze:

  1. Ależ smakowita babka! Wyobrażam sobie ten aromat cytrynowo- limonkowo- pomarańczowy.. Śliczne będziesz miała święta na swojej ceramice:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babka wyszła mi super . Przepis polecam ,a święta w tym roku będę miała w zielonym kolorze i oczywiście z ceramiką z Bolesławca;-)))

      Usuń
  2. Uwielbiam cytrusowe babki, zwykle byle szybciej korzystam z torebkowych=sklepowych, ale ten przepis mnie skusił :) będzie na święta wypróbowany pozdrawiam
    PS. marzy mi się trafić do Ściborówki na wypoczynek letni...

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie się prezentuje na takiej zastawie

    OdpowiedzUsuń
  4. Może i ja skuszę się na taką babkę:) Wygląda bardzo apetycznie.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Widzę, że myślisz już o Wielkanocy. Wygląda bardzo apetycznie ta babeczka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja rodzinka bardzo lubi babki cytrynowe. Ta wygląda smakowicie w towarzystwie takiej zastawy. Pewnie się skuszę. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. narobiłaś mi apetytu, szkoda, że jej nie miałam do swojej kawusi :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Babka zapewne wyśmienita. A na dodatek w tak uroczej scenerii:)
    Serdeczności posyłam .

    OdpowiedzUsuń
  9. Z pewnością wypróbuję ten przepis. Buziaczki.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo brakuje mi tutaj twojej opini o tej babce . prezentacjja piekna .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobra w smaku a przede wszystkim prosta w pieczeniu.
      Polecam

      Usuń
  11. Babka wygląda bardzo smakowicie, u mnie również każdego roku pojawia się cytrynowa, no i koniecznie drożdżowa, bo taką najbardziej lubię :) To smak dzieciństwa, zawsze piekła ją moja mama :)
    Pozdrawiam cieplutko, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I u mnie drożdżowa też musi być;-))) i tez kojarzy mi się z dzieciństwem
      Pozdrawiam

      Usuń
  12. Melduję posłusznie, że babka siedzi w piekarniku :) za 40 minut będzie dopełnieniem wieczorku :) powiem jaki był odbiór Rodzinki :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jestem ciekawa czy Wam też zasmakuje;-)))

      Usuń
    2. Ciacho jak dla mnie wyszło super, chociaż siedziało dużo dłużej w piekarniku bo w środku było mokre i mokre... ale dopiekłam :) Mojemu M. bardzo smakuje, dzieciaki dłubią w nim i wyskubują skórki... ale ogólnie odbiór bardzo pozytywny

      Usuń
  13. Najsmaczniejsza ! ;)
    Moja Mamcia też ją piecze ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W smaku jest naprawdę dobra tak więc warto przepis polecać;-)
      Pozdrawiam

      Usuń
  14. Jak pięknie wyglada ta babeczka aż ślinka leci i dziekuję za przepis:)pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis wart sprawdzenie . Życzę udanych wypieków
      Pozdrawiam

      Usuń
  15. Dziękuję Danusiu za przepis. Z chęcią skorzystam, bo nie wygląda na trudny. ;) Przyznam, że choć bardzo lubię gotować, ciasta są moją piętą achillesową.
    Pozdrawiam serdecznie z Palmogrodu. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis łatwy a smak super. Baba jest naprawdę smaczna więc polecam.
      Pozdrawiam

      Usuń
  16. I ja drożdżową piekę. Nie mam mowy o Wielkanocy bez baby drożdżowej ;-) Mam do niej dużą glinianą formę którą odziedziczyłam po mamie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam ciasta z zapachem skórki cytryny i pomarańczy :))) Chętnie wypróbuję Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń
  18. Piekna ta patera na ciasta:) Babka oczywiscie tez:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ceramika Bolesławiec jest boska. Uwielbiam ją co widać u mnie w domu;-)))
      Całuski

      Usuń

Pozdrawiam wszystkich zaglądających i dziękuję serdecznie za każdy komentarz :))))
Danuta

Odwiedź także: