Witam serdecznie po tak długiej przerwie.
Czes mija bardzo szybko i juz mamy koniec czerwca. Zaczęły się już wakacje, a więc w Ściborówce zrobiło się wesoło ;-) i gwarnie.
Na życzenie moich gości często piekę pokrzywowe muffiny. Są to bardzo oryginalne i pyszne babeczki które też można samemu w domu wykonać . Oprócz składników które kupuje się w sklepie potrzebne będą oczywiście pokrzywy . Ale proszę pamiętać że muszą być to ekologiczne pokrzywy czyli nie takie zrywane w parku lub przy drodze. Najlepiej zdrowego zielska szukać koło lasu lub łąkach tam gdzie mamy pewność że nie było nic opryskiwane chemicznie.
Przepis znalazłam w książce Małgorzaty Kalemby Drożdż ,,PYSZNE CHWASTY ,,
Podaję przepis dla chętnych
Składniki suche
1/2 kubka umytych sparzonych, posiekanych pokrzyw (osuszone muszą być )
1 1/2 kubka mąki
1/2 kubka brązowego cukru
szczypta soki morskiej
1 łyżka karobu lub kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
składniki mokre
1/3 kubka oleju
1 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 kubek mleka
dekoracja
Umyte sparzone listki młodych pokrzyw.
WYKONANIE
Suche składniki wymieszać, wlać składniki mokre i szybko połączyć . Przełożyć do foremek i piec około 20 minut w temperaturze 175 stopni C, aż patyczek wbity do ciastka będzie suchy.
Polecam są naprawdę pyszne.
A jeśli ktoś chce spróbować moich muffinek ;-) to zapraszam na wakacje pod mój dach. Te i inne oryginalne ciastka często goszczą u mnie na stole.
Pozdrawiam
Danka
Wyglądają bardzo fajnie, ciekawe jak smakuja:)
OdpowiedzUsuńZjadłabym takie, jeszcze nie miałam okazji. Wyglądają bardzo smakowicie. :) Witam po przerwie, miło Cię widzieć na blogu. :)
OdpowiedzUsuńZa przepis dziękuję :)
OdpowiedzUsuńPokrzywa ma zaszczytne miejsce w moim ogrodzie, pozwalam jej rosnąć. Liście suszę na herbatę w zimie, z młodych listków sok do zamrożenia... ale babeczek jeszcze nie próbowałam.
Pozdrawiam :)
login
OdpowiedzUsuńWitam po przerwie, miło Cię widzieć na blogu. :)
Lubię pokrzywę. Po wielu nieudanych próbach udało mi się doczekać pokrzywowej grządki. Za przepis dziękuję. Na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Piernik dojrzewający super,wiec muffiny pewnie tez,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńgingerbread maturing great, so muffins probably also, greetings.
OdpowiedzUsuńหนังออนไลน์