niedziela, 22 marca 2015

Babka Cytrusowa

Już za dwa tygodnie WIELKANOC. 
Czas biegnie bardzo szybko dlatego już powolutku zaczynam przygotowania do świąt. Próbuje nowych  przepisów na ciasta i mięsa, aby nie być niemile zaskoczona smakiem lub wyglądem;-) ciasta  lub dania obiadowego. 
Dzisiaj piekłam po raz pierwszy babkę Cytrusową .
Przepis znalazłam w czasopiśmie Claudia z 2012 roku. 
Składniki na  babkę wydały mi się  proste  i ciekawe dlatego postanowiłam ją upiec.



Dla chętnych spróbowania podaję przepis.

CIASTO 

200 g mąki ziemniaczanej
100g mąki pszennej
200 g cukru
250 g margaryny -najlepiej Kasi
4 jaja 
1,5 łyzeczki proszku do pieczenia 
skórka otarta z cytryny,limonki i małej pomarańczy

WYKONANIE

Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i skórkami z owoców.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę (ok 5 min), następnie  dodajemy margarynę, ubijamy kolejne 2 min, po czym stopniowo dodajemy po łyżce mąki. Miksujemy do chwili, aż ciasto będzie jednolite. 
Keksówkę ( ja wykorzystałam formę na babkę ) natłuszczamy i przekładamy do niej ciasto.
Pieczemy 45 -55 minut w piekarniku nagrzanym 180stopni. 
(ja zaczynałam od niższej temperatury )
Przepis naprawdę dobry i warty  polecenia.
  
Powolutku dom nabiera już wiosennych barw i kolorów. 
Wielkanocny u mnie   w tym roku będzie w kolorze zielonym. Na stole oczywiście będzie królowała ceramika z Bolesławca.;-)
 Oby tylko pogoda dopisała.
Całuje
 Dana



33 komentarze:

  1. Ależ smakowita babka! Wyobrażam sobie ten aromat cytrynowo- limonkowo- pomarańczowy.. Śliczne będziesz miała święta na swojej ceramice:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babka wyszła mi super . Przepis polecam ,a święta w tym roku będę miała w zielonym kolorze i oczywiście z ceramiką z Bolesławca;-)))

      Usuń
  2. Uwielbiam cytrusowe babki, zwykle byle szybciej korzystam z torebkowych=sklepowych, ale ten przepis mnie skusił :) będzie na święta wypróbowany pozdrawiam
    PS. marzy mi się trafić do Ściborówki na wypoczynek letni...

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie się prezentuje na takiej zastawie

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapisuję, bo babka na święta musi być.Drożdżowa też
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja drożdżową piekę. Nie mam mowy o Wielkanocy bez baby drożdżowej ;-) Mam do niej dużą glinianą formę którą odziedziczyłam po mamie.
      Pozdrawiam

      Usuń
  5. Może i ja skuszę się na taką babkę:) Wygląda bardzo apetycznie.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Widzę, że myślisz już o Wielkanocy. Wygląda bardzo apetycznie ta babeczka:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja rodzinka bardzo lubi babki cytrynowe. Ta wygląda smakowicie w towarzystwie takiej zastawy. Pewnie się skuszę. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. narobiłaś mi apetytu, szkoda, że jej nie miałam do swojej kawusi :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Babka zapewne wyśmienita. A na dodatek w tak uroczej scenerii:)
    Serdeczności posyłam .

    OdpowiedzUsuń
  10. Z pewnością wypróbuję ten przepis. Buziaczki.

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo brakuje mi tutaj twojej opini o tej babce . prezentacjja piekna .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobra w smaku a przede wszystkim prosta w pieczeniu.
      Polecam

      Usuń
  12. Babka wygląda bardzo smakowicie, u mnie również każdego roku pojawia się cytrynowa, no i koniecznie drożdżowa, bo taką najbardziej lubię :) To smak dzieciństwa, zawsze piekła ją moja mama :)
    Pozdrawiam cieplutko, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I u mnie drożdżowa też musi być;-))) i tez kojarzy mi się z dzieciństwem
      Pozdrawiam

      Usuń
  13. Melduję posłusznie, że babka siedzi w piekarniku :) za 40 minut będzie dopełnieniem wieczorku :) powiem jaki był odbiór Rodzinki :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jestem ciekawa czy Wam też zasmakuje;-)))

      Usuń
    2. Ciacho jak dla mnie wyszło super, chociaż siedziało dużo dłużej w piekarniku bo w środku było mokre i mokre... ale dopiekłam :) Mojemu M. bardzo smakuje, dzieciaki dłubią w nim i wyskubują skórki... ale ogólnie odbiór bardzo pozytywny

      Usuń
  14. Najsmaczniejsza ! ;)
    Moja Mamcia też ją piecze ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W smaku jest naprawdę dobra tak więc warto przepis polecać;-)
      Pozdrawiam

      Usuń
  15. Jak pięknie wyglada ta babeczka aż ślinka leci i dziekuję za przepis:)pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis wart sprawdzenie . Życzę udanych wypieków
      Pozdrawiam

      Usuń
  16. Dziękuję Danusiu za przepis. Z chęcią skorzystam, bo nie wygląda na trudny. ;) Przyznam, że choć bardzo lubię gotować, ciasta są moją piętą achillesową.
    Pozdrawiam serdecznie z Palmogrodu. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis łatwy a smak super. Baba jest naprawdę smaczna więc polecam.
      Pozdrawiam

      Usuń
  17. Uwielbiam ciasta z zapachem skórki cytryny i pomarańczy :))) Chętnie wypróbuję Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń
  18. Piekna ta patera na ciasta:) Babka oczywiscie tez:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ceramika Bolesławiec jest boska. Uwielbiam ją co widać u mnie w domu;-)))
      Całuski

      Usuń

Pozdrawiam wszystkich zaglądających i dziękuję serdecznie za każdy komentarz :))))
Danuta