I właśnie na jarmarku był stragan na którym czekała na mnie właśnie "moja "forma baranka.
Aluminiowa i w odpowiednim rozmiarze ;-). Przepis na ciasto znalazłam w "Dobrych Radach" i postanowiłam spróbować.
Ciasto wyszło super choć nie powiem że wypełnienie formy było łatwe;-))) ale udało się!.
Dla chętnych podaje przepis !
BARANEK DROŻDŻOWY
2 szklanki mąki
po 1/2 szklanki cukru i mleka
po 40 g masła i drożdży
4 żółtka
Drożdże włóż do miski. Dodaj 3 łyżki ciepłego mleka i 1 łyżkę cukru. Posyp odrobiną mąki . Pomieszaj i odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu.
Żółtka i pozostały cukier utrzyj na biało. Masło roztop i schłódź. Do wyrośniętego zaczynu przesiej mąkę ,wlej masło i żółtka i pozostałe mleko. Wyrób na gładkie ciasto . Przykryj je ściereczką i odstaw na 20 minut.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Formę na baranka posmaruj masłem i posyp bułką tartą .
Wyrośniętym ciastem wyłóż formę i włóż do piekarnika..
Piecz 35 minut .
Upieczonego baranka wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do wystudzenia.
Można go polukrować, ale ja zostawiam go w naturalnym kolorze;-)
Upiekłam też ciasteczka które muszą trochę po leżakować ;-)
Na oknie pojawiły się żółte bratki i rzeżucha
Dla chętnych podaje przepis na maślane ciasteczka i babeczki.
KRUCHE BABECZKI
4 szklanki mąki
1 kostka masła
1/2 kostka margaryny
6 żółtek
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag cukru pudru
1 cukier waniliowy
Wszystkie składniki razem połączyć i zarobić na elastyczne ciasto. Zrobić równe kulki i wyklejać posmarowane tłuszczem foremki.
Piec na złoty kolor.
MAŚLANE CIASTECZKA
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 jajko całe + 2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 1/2 kostki masła
Oczywiście to wszystko razem zagnieść. Rozwałkować i wykrawać ciasteczka.
Piec na złoty kolor.
Ja jeszcze smarowałam białkiem i sypałam cukrem
1 szklanka cukru
1 jajko całe + 2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 1/2 kostki masła
Oczywiście to wszystko razem zagnieść. Rozwałkować i wykrawać ciasteczka.
Piec na złoty kolor.
Ja jeszcze smarowałam białkiem i sypałam cukrem
Życzę miłego pieczenia
Dana