wtorek, 26 czerwca 2018

Pokrzywowe muffiny

Witam serdecznie po tak długiej przerwie.
Czes mija bardzo szybko i juz mamy koniec czerwca. Zaczęły się już wakacje, a więc w Ściborówce zrobiło się wesoło ;-) i gwarnie.
Na życzenie moich gości często piekę  pokrzywowe muffiny. Są to bardzo oryginalne i pyszne babeczki które  też można samemu w domu wykonać . Oprócz składników które kupuje się w sklepie potrzebne będą oczywiście  pokrzywy . Ale proszę pamiętać że muszą być to ekologiczne pokrzywy czyli nie takie zrywane w parku lub przy  drodze. Najlepiej zdrowego zielska szukać koło lasu lub łąkach tam gdzie mamy pewność że nie było nic opryskiwane chemicznie.




Przepis znalazłam w książce  Małgorzaty Kalemby Drożdż  ,,PYSZNE CHWASTY ,,

Podaję przepis dla chętnych 

Składniki suche

1/2 kubka umytych sparzonych, posiekanych  pokrzyw  (osuszone muszą być )
1 1/2 kubka mąki 
1/2 kubka brązowego cukru 
szczypta soki morskiej
1 łyżka karobu lub kakao 
1 łyżeczka sody oczyszczonej 

składniki mokre

 1/3 kubka  oleju
1 1/2 łyżeczki octu balsamicznego 
1 łyżeczka  ekstraktu waniliowego
1 kubek mleka 

dekoracja 

Umyte sparzone listki młodych pokrzyw.

WYKONANIE 

Suche składniki wymieszać, wlać składniki mokre i szybko połączyć . Przełożyć do foremek i piec około 20 minut w temperaturze  175 stopni C,  aż patyczek wbity do ciastka będzie suchy.
Polecam są  naprawdę pyszne.
A jeśli ktoś chce spróbować moich  muffinek ;-) to zapraszam na wakacje pod mój dach. Te i inne oryginalne  ciastka często goszczą u mnie na stole.
Pozdrawiam 
Danka

7 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo fajnie, ciekawe jak smakuja:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym takie, jeszcze nie miałam okazji. Wyglądają bardzo smakowicie. :) Witam po przerwie, miło Cię widzieć na blogu. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Za przepis dziękuję :)
    Pokrzywa ma zaszczytne miejsce w moim ogrodzie, pozwalam jej rosnąć. Liście suszę na herbatę w zimie, z młodych listków sok do zamrożenia... ale babeczek jeszcze nie próbowałam.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. login
    Witam po przerwie, miło Cię widzieć na blogu. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię pokrzywę. Po wielu nieudanych próbach udało mi się doczekać pokrzywowej grządki. Za przepis dziękuję. Na pewno wypróbuję
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Piernik dojrzewający super,wiec muffiny pewnie tez,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. gingerbread maturing great, so muffins probably also, greetings.

    หนังออนไลน์

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich zaglądających i dziękuję serdecznie za każdy komentarz :))))
Danuta