wtorek, 26 czerwca 2018

Pokrzywowe muffiny

Witam serdecznie po tak długiej przerwie.
Czes mija bardzo szybko i juz mamy koniec czerwca. Zaczęły się już wakacje, a więc w Ściborówce zrobiło się wesoło ;-) i gwarnie.
Na życzenie moich gości często piekę  pokrzywowe muffiny. Są to bardzo oryginalne i pyszne babeczki które  też można samemu w domu wykonać . Oprócz składników które kupuje się w sklepie potrzebne będą oczywiście  pokrzywy . Ale proszę pamiętać że muszą być to ekologiczne pokrzywy czyli nie takie zrywane w parku lub przy  drodze. Najlepiej zdrowego zielska szukać koło lasu lub łąkach tam gdzie mamy pewność że nie było nic opryskiwane chemicznie.




Przepis znalazłam w książce  Małgorzaty Kalemby Drożdż  ,,PYSZNE CHWASTY ,,

Podaję przepis dla chętnych 

Składniki suche

1/2 kubka umytych sparzonych, posiekanych  pokrzyw  (osuszone muszą być )
1 1/2 kubka mąki 
1/2 kubka brązowego cukru 
szczypta soki morskiej
1 łyżka karobu lub kakao 
1 łyżeczka sody oczyszczonej 

składniki mokre

 1/3 kubka  oleju
1 1/2 łyżeczki octu balsamicznego 
1 łyżeczka  ekstraktu waniliowego
1 kubek mleka 

dekoracja 

Umyte sparzone listki młodych pokrzyw.

WYKONANIE 

Suche składniki wymieszać, wlać składniki mokre i szybko połączyć . Przełożyć do foremek i piec około 20 minut w temperaturze  175 stopni C,  aż patyczek wbity do ciastka będzie suchy.
Polecam są  naprawdę pyszne.
A jeśli ktoś chce spróbować moich  muffinek ;-) to zapraszam na wakacje pod mój dach. Te i inne oryginalne  ciastka często goszczą u mnie na stole.
Pozdrawiam 
Danka