niedziela, 5 czerwca 2016

Co się jada w Ściborówce

Witam serdecznie .
Dzisiaj chciałam się podzielić  przepisem  na pyszne pierogi z  pokrzywą i polecić książki pewnej Pani. W ostatnim czasie pierogi robię dość często. Goście którzy odpoczywają w moich  skromnych progach bardzo lubią mączne pyszności i dlatego serwuję  je na obiad.
Moje gospodarstwo jest położone w czystym rejonie, nie mam blisko drogi gdzie zanieczyszczenie byłoby problemem. Dlatego pozwalam sobie na jedzenie pewnych chwastów i kwiatów które spotykam w ogrodzie, bo wiem że nie ma w nich szkodliwych związków.
Pierogi z pokrzywą robię jako dodatek do innych pierogów (proszę się nie bać ;-)))) chcę aby każdy mógł spróbować jeśli ma ochotę!

Przepis bardzo łatwy
Pokrzywę (duży bukiet ) młode roślinki najlepsze !!!
myję starannie a później sparzam wrzątkiem.
Mieszam z białym serem, zeszkloną cebulką i czosnkiem (według uznania). To wszystko mielę w maszynce do mięsa na bardzo  drobnych oczkach ( pokrzywa ma włókna które w blenderze nie chcą się zmiksować)
Takim farszem napełniam pierogi i  wrzucam na osolony wrzątek. Pychotka ;-)
 
Kilka dni temu kupiłam książkę   Małgorzaty  Kalemby Drożdż "Jadalne Kwiaty "   -podaje też  BLOG  . Mam wszystkie wydania książek  tej Pani i polecam osobom które chcą spróbować ciastek  z płatkami kwiatów albo schabu z lawendą;-) 
Mam duży ogród więc u mnie nie zabraknie kwiatów ani chwastów.
Kilka zdjęć z czerwcowego ogrodu.
 


A na koniec moja piękna  biała piwonia. Kupiłam  tę odmianę dwa lata temu, a w tym roku pięknie rozkwita a do tego cudnie pachnie. 

Pozdrawiam
Danka

8 komentarzy:

  1. Chylę czoła przed wszystkimi co lepią pierogi :) nie mam cierpliwości do tego:( Książkę też mam;)Danusiu jak zawsze wzbudzasz we mnie podziw i zazdrość- ale tę pozytywną :)zdjęciami swego ogrodu

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny ogród.a ja myślalam że pierogi sa z pokrzywa ,kaszą jaglaną i serem, tak sobie skojarzyłam ze zdjęcia na fc.
    Uwielbiam pierogi ,ostatnio lepiłam z kaszy gryczanej,sera i mięty.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy pomysł z tą pokrzywą,a czy farsz doprawiamy tak jak ruskie na pikantnie?Podziwiam blog,jestem uzależnionym fanem Ściborówki i wciąż podglądam.Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny ogród. Jak zawsze u Ciebie :)
    Ciekawy pomysł z tymi pierogami.

    OdpowiedzUsuń
  5. Danuś, jak pięknie! A pierogi z pokrzywą zrobię na pewno. teraz jestem na etapie gnojówki z pokrzywy i lawenda po prostu oszalała, tak jak jaśmin. polecam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowite i pięknie podane :)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. nie jadłam ale może spróbuję je zrobić...
    śliczne kwiaty; do pozazdroszczenia Danusiu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Такі смачні галушки! Такі чудові квіти!

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich zaglądających i dziękuję serdecznie za każdy komentarz :))))
Danuta