Teraz właśnie zaczął się sezon na zbieranie róży jadalnej. Ja w tamtym roku zakupiłam kilka krzaków, ale one jeszcze nie kwitną tak obficie aby można było ąż tyle płatków uzbierać.
Z pomocą przyszła znajoma od której dostałam dużą porcję pachnących niebiańsko płatków.
Zrobiłam cukier różany który jest świetny do pieczenia ciasteczek.
Wszystkie przepisy na ciasteczka i na cukier znalazłam w książce pani Małgorzaty Kalemby Drożdż.
Ciasteczka są naprawdę pyszne, a cukier różany daje delikatny posmak róży.
Nawet Ruda chętnie by coś przekąsiła;-)
Podaję przepis na ciasteczka różane
CIASTKA RÓŻANE
Składniki na 35-40 szt
200 g masła (1 kostka)
200 g cukru (1 szklanka cukru mocno różanego lub 160 g cukru i 60 g świeżych płatków róż.
1 żółtko
szczypta soli
255 g mąki (1 1/2 szklanki )
30 g mąki ziemniaczanej ( 2 łyżki)
Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto i wstawić do lodówki na przynajmniej 1/2 godziny
Schłodzone rozwałkować i wycinać ciasteczka.
Piec ok 12 -14 minut w temp 190 stopni.
( tak jest w przepisie ) ja nie piekę w tak wysokiej temperaturze.
Często zaglądam i sprawdzam czy już są gotowe. Każdy piekarnik piecze inaczej .
Życzę smacznego
Dana