Witam wszystkich już po Świętach. Bardzo dziękuje za tyle życzeń i miłych słów . Niestety nie udało mi się odpisać i podziękować bo nie otwierałam komputera przez parę dni. Dzisiaj kiedy Ściborówka opustoszała;-( i zostałam prawe sama ( syn ma wolne ) mam czas na wirtualne odwiedziny Waszych pięknych mieszkań które w tych ostatnich dniach zrobiły się bardzo wiosenne.
Wielkanoc minęła i zostały tylko wspomnienia i zdjęcia ( no i parę kilo więcej;-)))
W tym roku mój stół ozdabiała ceramika z Bolesławca. Mnie osobiście bardzo się spodobało połączenie kobaltowego z żółtym. Wszystko bardzo się ładnie skomponowało i myślę że podobało się nie tylko mnie.
Witam wszystkich w tym wyjątkowym przedświątecznym tygodniu. Praca wre prawie w każdym domu. Uwijamy się jak pszczoły w ulu, aby zdążyć ze wszystkim na czas.
I u mnie w kuchni pieką się ciasteczka mazurki i baby;-)))
Ten post będzie wyjątkowo słodki. Chcę podzielić się z Wami, przepisami na ciasteczka które będą w Ściborówce na Świątecznym stole.
Zaczynam od Baby Wielkanocnej którą piekę co roku. Nie jest skomplikowana i kaloryczna !!!
.
Baba Wielkanocna drożdżowa
5 dag drożdży
1 szk mleka
2 łyżki rozpuszczonego masła lub oleju
2-3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
3 szk mąki pszennej
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli
Ja to zarabiam w misce Tupperware (ale oczywiście można też w zwykłej)
W misce zasypać drożdże z cukrem i pozostawić do rozpuszczenia . Następnie wbić żółtka, dodać cukier waniliowy, sól i wszystkie składniki dobrze wymieszać ( można dodać jeszcze rodzynki jak ktoś lubi).
Do całości wlać ciepłe mleko z masłem lub olejem oraz wsypać mąkę. Wymieszać dokładne ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Ciasteczka "Słoneczka"
40 dag mąki
25 dag masła
2 żółtka
łyżka śmietany
wiórki kokosowe
Lukier
20 dag cukru pudru
2 białka
Masa
kostka masła 2 jajka 2 łyżki mocnej kawy
kieliszek spirytusu
Przygotowanie
Mąkę z zimnym masłem wyrobić nożem, dodać żółtka i śmietanę , wyrobić rękami. Włożyć do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie wyjąć ,rozwałkować na grubość 2 mm. wykrajać literatką okrągłe ciasteczka.
Białka z cukrem utrzeć na gęstą masę. Posmarować nią ciasteczka z jednej strony i piec w piekarniku w 180 st C ok 15 minut aż lukier się lekko zarumieni.
Gotowe ciasteczka wyjąć z piekarnika i zostawić do wystudzenia .
Jajka z cukrem ubijać na parze ,aż zgęstnieją .Ostudzić
Masło utrzeć, dodać krem jajeczny .Ucierając, aż się połączą.Wymieszać spirytus i kawę
Każde ciastko po stronie bez lukru posmarować kremem i skleić z drugim ciastkiem lukrem na zewnątrz.
Posmarować boki kremem i obtoczyć w kokosie lub orzechach.
Tak wyglądały w tamtym roku ;-)
Ciasteczka " Jajeczka z brzoskwiniami i budyniem"
składniki:
300g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
100g cukru
szczypta soli
2 łyżeczki cukru waniliowego
150g chudego twarogu
400ml mleka + 11 łyżek
1 jajko
6 łyżek oleju
1 budyń waniliowy
8 połówek brzoskwiń z puszki
cukier puder do posypania
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do
pieczenia, 75g cukru, cukrem waniliowym i solą. Dodać chudy twaróg, 5
łyżek mleka, olej, jajko i zagnieść ciasto.
2. Ciasto podzielić na 8 części i
uformować z nich owalne ciasteczka z wgłębieniem, ułożyć je na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Budyń wymieszać z 6 łyżkami mleka i
25g cukru (żeby łatwiej było rozmieszać, możemy jeszcze dodać troszkę
mleka z pozostałych 400ml), pozostałe mleko zagotować i wlać rozmieszany
budyń.
4. Gorącym, ugotowanym budyniem
wypełniać wgłębienia w ciasteczkach i na wierzch układać po połówce
brzoskwini. Piec ciasteczka około 20-25 minut w temperaturze 200oC, aż
ładnie się przyrumienią. Ostrożnie wyciągać z piekarnika i odstawić do
ostygnięcia (budyń wtedy zastygnie). Przed podaniem posypać cukrem
pudrem.
Rurki z Kremem
1 kg mąki
1/2 l śmietany
2 kostki margaryny
Ciasto zarobić nawinąć na formę posmarować białkiem i posypać cukrem.
Upiec na złoty kolor.
Masa dowolna
Kruche babeczki z masą i owocami
1 szkl mąki
1 kostka masła
1/2 kostka margaryny
6 żółtek
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag cukru pudru
1 cukier waniliowy
Wszystkie składniki razem połączyć i zarobić na elastyczne ciasto. Zrobić równe kulki i wyklejać posmarowane tłuszczem foremki.
Piec na złoty kolor.
Życzę miłych wypieków
Dana