.

.

niedziela, 26 listopada 2017

Za tydzień ADWENT !!!!!!!

Za tydzień już adwent. W wielu domach trwają  przygotowania do świąt. Moim zdaniem jest to najpiękniejszy czas w roku.
Powstają dekoracje i ozdoby świąteczne, i ten zapach który roznosi się po domu:
 połączenie  choinki i pieczonych pierników ;-).
Jak co roku  robię wieniec adwentowy i staram się aby był taki mój;-)
W tym roku jest z mchu i oczywiście z dodatkiem ceramiki z Bolesławca (z resztą  jak co roku )
Zapaliłam już świeczkę aby zdjęcie  mogło oddać piękno chwili ;-)
 

Na parapecie mam moje hipperastrum,  które już wsadziłam do nowej ziemi i obficie podlewam.


W lodówce  u mnie już dojrzewa piernik staropolski. Jest to ostatni dzwonek aby go zarobić !!!!!

 Dla chętnych podaje przepis 
PIERNIK STAROPOLSKI

Przygotować 4 tygodnie przed pieczeniem (surowe ciasto musi dojrzewać w chłodnym miejscu)
0,5 kg miodu prawdziwego
2 szklanki cukru
25 dkg smalcu lub margaryny
Podgrzać to wszystko stopniowo -niemal do wrzenia. Masę ostudzić.
Do chłodnej masy dodać 1-1,2 kg mąki
3 całe jaja, 3 łyżeczki sody oczyszczonej( rozpuszczonej w 0,5 szklanki zimnego mleka
0,5 łyżeczki soli, 2-3 torebki przypraw do piernika.
Bardzo dokładnie wyrobić łyżką , włożyć do kamionkowego garnka, przykryć ściereczką. Dojrzałe ciasto dzielimy na 3-4 części, wałkujemy i pieczemy.

Czekolada do przełożenia

1,5 szklanki mleka
2 szklanki cukru
5 łyżek kakao
1 kostka masła
2 cukry waniliowe
0,5 kg mleka w proszku(niebieskie opakowanie, worek)


Mleko zagotować z cukrem- gotować 10-15 minut na wolnym ogniu, dodać masło, zdjąć z ognia, mieszać aż do rozpuszczenia.
Mleko w proszku przesiać aby nie było grudek razem z kako. Do mleka w proszku dodawać stopniowo masę płynną, ucierać aż masa będzie jednolita.  Ostudzić. Przełożyć 

Wierzch piernika
Rozpuścić  2 czekolady mleczne i polać
Polecam piernik jest naprawdę PYSZNY !!

A tutaj moje ostatnio skończone bombki. 


 
Srebro 

Złoto

Można jeszcze składać zamówienia
Serdecznie zapraszam 
Dana

4 komentarze:

  1. Dzięki za przepis na piernik. Twoje bombki są przepiękne.Podziwiam pracowitość i talent. Pozdrawiam:):):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny raz podziwiam Twoje bombki, są cudowne:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne bombki... takie eleganckie, pierniczki będą zapewne smakowite. Ja nie robię pierniczków (niestety dieta chorobowa nie pozwala na takie frykasy)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich zaglądających i dziękuję serdecznie za każdy komentarz :))))
Danuta

Odwiedź także: