.

.

niedziela, 5 czerwca 2016

Co się jada w Ściborówce

Witam serdecznie .
Dzisiaj chciałam się podzielić  przepisem  na pyszne pierogi z  pokrzywą i polecić książki pewnej Pani. W ostatnim czasie pierogi robię dość często. Goście którzy odpoczywają w moich  skromnych progach bardzo lubią mączne pyszności i dlatego serwuję  je na obiad.
Moje gospodarstwo jest położone w czystym rejonie, nie mam blisko drogi gdzie zanieczyszczenie byłoby problemem. Dlatego pozwalam sobie na jedzenie pewnych chwastów i kwiatów które spotykam w ogrodzie, bo wiem że nie ma w nich szkodliwych związków.
Pierogi z pokrzywą robię jako dodatek do innych pierogów (proszę się nie bać ;-)))) chcę aby każdy mógł spróbować jeśli ma ochotę!

Przepis bardzo łatwy
Pokrzywę (duży bukiet ) młode roślinki najlepsze !!!
myję starannie a później sparzam wrzątkiem.
Mieszam z białym serem, zeszkloną cebulką i czosnkiem (według uznania). To wszystko mielę w maszynce do mięsa na bardzo  drobnych oczkach ( pokrzywa ma włókna które w blenderze nie chcą się zmiksować)
Takim farszem napełniam pierogi i  wrzucam na osolony wrzątek. Pychotka ;-)
 
Kilka dni temu kupiłam książkę   Małgorzaty  Kalemby Drożdż "Jadalne Kwiaty "   -podaje też  BLOG  . Mam wszystkie wydania książek  tej Pani i polecam osobom które chcą spróbować ciastek  z płatkami kwiatów albo schabu z lawendą;-) 
Mam duży ogród więc u mnie nie zabraknie kwiatów ani chwastów.
Kilka zdjęć z czerwcowego ogrodu.
 


A na koniec moja piękna  biała piwonia. Kupiłam  tę odmianę dwa lata temu, a w tym roku pięknie rozkwita a do tego cudnie pachnie. 

Pozdrawiam
Danka

Odwiedź także: